A skót férfiszoknya története
2018. május 07. írta: mainapvolt

A skót férfiszoknya története

A skót férfiak legmeghatározóbb ruhadarabbja, a kilt, vagyis a skótszoknya.

kilt hagyományos skót, térdig érő férfi szoknya. Leggyakrabban gyapjú szövetből készül, a 16. században vált ismert ruhadarabbá.

20171106skot-szoknya16.jpgMaga a kilt szó jelentése az, hogy „övezd és tekerd fel” és gyakorlatilag ezt is teszik a ruhadarabbal. A kilt az úgynevezett „mhor" szóból ered, ami egy válltól bokáig érő övvel felerősített plédszerű anyag. Nincsen megszabva és több méter hosszú is lehet. 

Számos előnye volt a felföldi rideg éghajlatban. Szabadon lehetett benne mozogni, ugyanakkor meleg volt, a felsőtestet is befedte, és a zord záporok után is igen hamar megszáradt.

Még télen, a hózáporok elől is megvédte a viselőjét, akkora meleget tudott biztosítani. Takaróként is használható volt, csak az övet kellett levenni és az anyagot szétteríteni. 
Több lényeges szerepe közül talán ez a legfontosabb: terepszínű volt. Ez azért volt fontos, mert a kopár felföldi tájon is segítette az embert, ha el akart rejtőzni. Ez igen sokszor következhetett be, a skót felföldi férfiak híresen ellenségesek voltak szomszédjukkal, az angolokkal, nemegyszer nézeteltérésbe is kerültek. Az angol haderőkkel vívott 1715-ös függetlenségi lázadás idején a skót harcosok például kiltben is harcoltak.

A skót szoknyát hagyományos formájában csak férfiak viselik. Az elmúlt századokban a mindennapos viselet része volt, bár 1746-ban a véres cullodeni skót vereség után a brit törvények megtiltották a viselését, amely törvény egyébként 36 évig volt érvényes.  

Érdekes tény, hogy még az első világháborúban is hordták a skót szoknyát a skót katonák, a hosszú menetelések során például kifejezetten kényelmes viselet volt, a mustárgázzal szemben pedig ellenállóbbá vált a lábuk, mivel lábaik eleve megedződtek a kilt viselése során. 
Manapság már csak ünnepélyes alkalmakkor öltik magukra e legendás ruhadarabot. 

A bejegyzés trackback címe:

https://minaphallottam.blog.hu/api/trackback/id/tr3813898344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása