Tanácsadás első éves egyetemistaként
2018. május 08. írta: mainapvolt

Tanácsadás első éves egyetemistaként

Első éves egyetemista vagyok, jelenleg ez a második félévem. Van még tapasztalatott szereznem, de sokkal intenzívebben jönnek a inputok, mint egy középiskolában.

Én halogatás miatt, albérletben lakom. Amit észrevettem, hogy a legjobb tanács, amit adhatok az embereknek, hogy az első évet mindenképp egy kollégiumban töltse, (ha nem abban a városban lakik) de lehetőleg olyanban, ami legközelebb van az egyeteméhez, vagy leginkább jellemző arra, hogy olyanok lakják, akikkel egy szakra jársz.

Lehet, hogy nem kedveled vagy nincs igényed mással lakni, de az a sok feléd jövő információ szükséges ahhoz, hogy ezerszer könnyebben vegyed az akadályokat. Tanulás is jócskán könnyebben fog menni, ha ezt az utat választod.

Az első félévben legalább két ösztondíj pályázható meg, ami jócskán könnyítés ahhoz, hogy ne jelentsen gondot, a havi kollégiumi bérlés.

Elsősorban a Szociális ösztöndíj, amit minden félévben meg tudsz pályázni. Ha egy 80km körüli vagy annál messzebbről jöttél és adott családi és egészségügyi körülmény, nagy valószínűsége annak, hogy már a kollégiumi költséget le tudod ezzel.

(Én példáulszemüveges vagyok.Arra is adnak kedvezményt.Ha van iskolás kisebb testvéred. ) 

A fő hiány, ami miatt nem sikerült a pályázatom az, hogy az egy lakcímre bejelentettek papírját mindenképp be kell adni. Az a legfontosabb. Ha a többit nem adod be, maximum kevesebb pénzt kapsz.

A másik pályázat, az a Bursa pályázat. Ha jólhiszem a maximum összeg 3szor 4000 forint lehet havonta.

Elsősorban, ha elnyered a pályázatot az intézményed, aki adja a pénzt, a második a lakóhelyed, a harmadik viszont a körzet talán ahol élsz. (ebben annyira nem vagyok biztos)

A harmadik ösztöndíj, amit nem kell megpályáznod, az a tanulmányi ösztöndíj. Ne számíts nagy összegekre, kítünő eredmény esetén is, maximum 15-20ezer forintot tudsz bezsebelni havonta.

A lényeg, hogy kell egy bankszámlaszám, és ami fontosabb, hogy ez a NEPTUN rendszerében fel is legyen tüntetve.

 Egyéb észrevételek:

Az egyetem első féléve azért is húzós, mert próbálsz a tanulmányokon kívül más információmorzsákat bezsebelni.Ami néha fontosabb is. Plusz, megszokhattad, hogy egy jobb jegyért nem kell annyit küzdened a középiskolában, de itt teljesen magadra vagy hagyva. Ha nem fogsz ki egy jó egyetemet, vagy jó tanárt, akkor jegyzetekből, plusz ha van olyan kedves a tanár, akkor feltölti NEPTUNra az anyagot, amiből készülhetsz a ZHra és a Vizsgákra.

ZH: Zárthelyi. Úgy képzeld el, mint egy témazárót.

VIZSGA: Úgy képzeld el, mintha újra érettségiznél. Jó annyira nem feszült a hangulat, de kiöltözve ott is azért kell teljesíteni, hogy ne keljen tantárgyat ismételned.

 

NEPTUN: Ez az egyetemi rendszer. Minden tanár és diák fent van rajta. Folyamatosan kapod az üzeneteket az egyetemtől és a tanároktól. Segít az ellen, hogy nehezebben felejts el dolgokat. Itt tudod befizetni az elmaradásaidat, ha plusz vizsga lehetőséget kérsz, ha újra felveszel egy tantárgyat. Itt tudod felvenni a vizsgáidat stb.

Neptun meet street: Az a hely, ahol a tanárok feltöltik az anyagokat.

A jegy adás több féle módon adódik, tanártól is függ.

Van olyan tanár, aki a félév közben szerzett jegyekből adja az év végi jegyet.

Van olyan tanár, aki a félévközi jegyet nézi, hogy megvan egy adott százalék, és akkor mehetsz vizsgázni. de egy adott százalékban beleszámítja a félévközi jegyet.

Van olyan tanár is, akinek mindegy milyen a félévközi jegyed.

De van olyan is, aki ha átengedet, úgy veszi a vizsgádat, hogy ha pl. 40%nál kaptad meg az aláírást, és a vizsgád 95%ra sikerült, akkor a vizsgajegyet kapod jegyként.

Van talán más tipus is, de én ezeket tapasztaltam.

Ennyit tudtam elsősorban összeszedni, de ha lenne más esetleg, akkor jelentkezek.

image.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://minaphallottam.blog.hu/api/trackback/id/tr7613899240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása